Kinderopvangtoeslag in de zomer? Check je gegevens!

De zomervakantie is begonnen! Belastingdienst/Toeslagen attendeert ouders met kinderopvangtoeslag erop dat dit één van de momenten in het jaar is om hun gegevens te checken en wijzigen. Want veranderingen, bijvoorbeeld in hoe je je opvang in of na de schoolvakantie regelt, hebben invloed op je kinderopvangtoeslag.

De kinderopvangtoeslag die je maandelijks krijgt, is een voorschot. Hoeveel je ontvangt, hangt af van hoe jouw situatie er naar verwachting uitziet. Na afloop van het jaar wordt berekend op hoeveel je daadwerkelijk recht had. Verandert er gedurende het jaar iets in je situatie? Dan is het belangrijk dat je dit meteen doorgeeft via Mijn Toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Zo krijg je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.

Drie veranderingen waar je deze zomer mee te maken kunt krijgen

  1. Je neemt in de zomervakantie meer of minder opvang af. Hoe meer opvang je afneemt, hoe meer toeslag je kunt krijgen. Dat geldt ook andersom. Geef veranderingen in opvanguren daarom altijd door. Doe dat ook als de verandering tijdelijk is, zoals in de zomervakantie. Je kunt in dat geval een einddatum opgeven. Daarna worden de oude uren teruggezet. Soms heeft de opvang er in het contract al rekening mee gehouden dat je in de zomervakantie meer of minder opvang afneemt. Bekijk jouw opvangcontract om te zien hoe dat bij jou zit.
  2. Jouw kind gaat in het nieuwe schooljaar voor het eerst naar de BSO. Geef dan aan dat je kind naar een nieuwe of andere opvang gaat en vul alle gegevens uit het opvangcontract in. Dat kan eenvoudig via de app Kinderopvangtoeslag. Doe dit ook als je kind als peuter al naar de dagopvang ging en de BSO op dezelfde locatie zit.
  3. Je besluit je opvang anders te regelen. Is jouw kind na de zomervakantie groot genoeg om alleen thuis te blijven? Of kies je er bijvoorbeeld voor om opa en oma op te laten passen? Als je geen opvang afneemt, heb je geen recht meer op kinderopvangtoeslag. Zet je kinderopvangtoeslag dan meteen stop. Heb je tijdelijk geen opvang nodig? Zet dan je opvanguren op 0. Als je weer opvang nodig hebt, pas je de uren weer aan.

Meld je gratis aan op Toeslagenwekker.nl en ontvang periodiek een signaal om te controleren of je een toeslag moet aanvragen, wijzigen of stopzetten.

Deel deze pagina op socialmedia...