Kan ik rondkomen na de scheiding?

Als je gaat scheiden dan gaat er financieel veel veranderen. Mensen maken zich vaak zorgen over hun financiële situatie na de scheiding. Deze zorg is begrijpelijk en soms ook terecht. Maar vaak valt het mee en worden mensen gerustgesteld als ze inzicht krijgen in hun inkomsten en uitgaven.

HET LEVEN WORDT DUURDER Omdat je in twee huizen gaat wonen stijgen de woonlasten. Twee woningen kosten immers meer dan één. Maar het leven wordt gelukkig niet dubbel zo duur. Veel kosten worden gesplitst en verdeeld over twee huishoudens. Denk bijvoorbeeld aan de dagelijkse boodschappen, de energierekening en de zorgverzekering. Ook de kosten voor de kinderen blijven grotendeels gelijk.

TOESLAGEN Na een scheiding verandert er vaak iets in de toeslagen. De hoogte van de toeslag verandert, of je krijgt recht op toeslagen waar je dat eerder niet had. Toeslagen verhogen het netto-inkomen waardoor je meer te besteden hebt. In Nederland kennen we vier soorten: zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.

KINDGEBONDEN BUDGET (KGB) Voor kinderen die bij jou op het adres staan ingeschreven, ontvang je tot een bepaalde inkomensgrens kgb. Na de scheiding wordt het kgb hoger doordat het op één inkomen berekend wordt. Maar ook komt de alleenstaande ouderkop (aok) erbij. Dit is een extra toeslag voor alleenstaande ouders. Vooral de aok verhoogt het netto-inkomen.

PROEFBEREKENING Maak een proefberekening op de website van de Belastingdienst en je weet waar je aan toe bent. Check regelmatig je toeslagen, meld je hiervoor gratis aan bij toeslagenwekker.nl

Deel deze pagina op socialmedia...